Alles wat je moet weten over het boren van een eigen waterput

Het opwekken van eigen elektriciteit met zonnepanelen is al standaard geworden, maar wat met een eigen watervoorziening? Dit is minder gebruikelijk. Het boren van een eigen waterput kan een goede keuze zijn en heeft heel wat voordelen ten opzichte van het gebruik van de waterleiding. In dit blogartikel gaan we dieper in op de vraag of je een vergunning nodig hebt voor een waterput en welke andere regels er gelden. We bespreken waarom eigen waterwinning een goed idee is, welke waterkwaliteit je mag verwachten en hoe wij als boorbedrijf dit proberen te garanderen. Lees snel verder om alles te weten te komen over het boren van een eigen waterput.

de voordelen van een eigen waterput

Heb je een vergunning nodig voor een waterput?

Als je een waterput wilt boren, is het belangrijk om rekening te houden met de regelgeving omtrent het boren van een waterput. Of je een vergunning nodig hebt, hangt af van de situatie en het is daarom verstandig om dit bij de gemeente na te vragen. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat een grondwaterwinning altijd gemeld moet worden aan de Vlaamse Milieumaatschappij. Sinds 2017 moet het boren van een grondwaterwinning gebeuren door een erkend boorbedrijf. Een erkend boorbedrijf mag enkel beginnen met haar werkzaamheden als de nodige vergunning of aktename hiervoor bij hun opdrachtgever voorhanden is. Boringen, het onderhoud van boorputten en het afsluiten van boorputten moeten gebeuren volgens de regels uit de Code van goede praktijk.

Er zijn twee situaties waarin er geen vergunning nodig is voor het boren van een waterput:

  1. Grondwaterwinning waarbij het water uitsluitend met een handpomp wordt opgepompt.

  2. Grondwaterwinning van minder dan 500 m/jaar (kleinverbruiker) waarvan het water alleen wordt gebruikt voor huishoudelijke toepassingen.

In deze gevallen is het nog steeds verstandig om de lokale regelgeving na te vragen.

Wat zal de waterkwaliteit zijn van mijn putwater?

Als je overweegt om een eigen waterput te boren, is het logisch dat je wilt weten welke waterkwaliteit je mag verwachten. Toch kunnen wij de exacte waterkwaliteit vooraf niet garanderen. Het is namelijk afhankelijk van vele factoren, zoals de diepte van de waterput, de locatie en de samenstelling van het grondwater.

Aan de hand van metingen en datagegevens proberen we de ideale diepte voor jouw waterput te berekenen. Bijna altijd kan er zandvrij water gegarandeerd worden, zowel bij een ondiepe als een diepe put. De waterkwaliteit van ondiepe putten tot 20 meter levert meestal ijzerhoudend water op. Dit is niet drinkbaar. Bij diepere waterputten van 30 tot 150 meter is het water van veel betere kwaliteit. Het putwater is dan vaak wel drinkbaar en bruikbaar voor alle toepassingen waarvoor u normaal gezien leidingwater gebruikt.

De kwaliteit kan echter niet gegarandeerd worden. Het is beïnvloedbaar door externe factoren waarop wij als bedrijf niet altijd vat hebben. Indien nodig kan er, afhankelijk van het doel, een filtersysteem op maat gemaakt worden om de onzuiverheden, bijvoorbeeld kalk en ijzer, te filteren.

Het is belangrijk om te weten dat wie grondwater gebruikt als drinkwater, dat water regelmatig zelf moet laten controleren. Daarom raden wij aan om een laboanalyse te laten uitvoeren en de kwaliteit van het putwater te laten controleren. Zo kan je steeds verzekerd zijn van gezond en betrouwbaar drinkwater uit je eigen waterput. Onder bepaalde voorwaarden kan je eigen water gratis laten analyseren in een laboratorium.

Hoe wordt een waterput geboord?

Kan een grondwaterput leeg geraken?

In tegenstelling tot regenputten, die leeg kunnen raken tijdens een lange periode van droogte, kan een grondwaterput eigenlijk nooit helemaal uitgeput raken. Dit komt omdat het grondwater zich voortdurend vernieuwt en de aanvoer van water in de meeste gevallen groter is dan de afname van water. Over het algemeen kan een grondwaterput tussen de 2000 à 3.000 liter water per uur leveren.

Het is wel belangrijk om te weten dat de capaciteit van de grondwaterput kan variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van de put, de diepte van de put en de locatie van de put. De capaciteit van de put kan ook variëren afhankelijk van de tijd van het jaar. In droge periodes kan de capaciteit van de put bijvoorbeeld afnemen.

Wat kost een boring voor grondwater?

Het boren van een waterput kan een uitstekende oplossing zijn voor mensen die willen besparen op drinkwater of een eigen watervoorziening in de tuin willen hebben. De kosten van een boring zijn afhankelijk van verschillende factoren. De prijs van een putboring hangt af van de diepte van het boorgat, de diameter van het boorgat, de grondsoort, het verwijderen van het puin en de vaste uitrusting die nodig is om het water te onttrekken. Daarnaast is grondwater niet volledig gratis. Je betaalt kosten voor de zuivering en afvoer van het afvalwater.

Wij maken graag een offerte op voor een putboring. Bij de offerte voor een privéwoning ouder dan tien jaar wordt er 6% btw aangerekend. Bij nieuwbouw geldt een btw-tarief van 21%.

De voordelen van een eigen waterput?

Het hebben van een eigen watervoorziening met een waterput biedt vele voordelen. Het is zeker een goed idee om te investeren in een eigen waterput.

Een van de belangrijkste voordelen van een eigen waterput is dat je niet langer volledig afhankelijk bent van externe leveranciers voor water. Je hebt immers je eigen bron van water, waardoor je niet langer afhankelijk bent van de prijzen en voorwaarden van een waterleverancier. Een waterput is niet alleen voordelig voor huishoudelijk gebruik, maar ook voor professioneel gebruik. Bedrijven kunnen geld besparen door te investeren in een eigen waterput voor hun productieprocessen.

Een ander voordeel van een eigen waterput is dat het water meestal zachter is dan leidingwater. Hard water bevat namelijk veel kalk, wat schadelijk kan zijn voor apparaten en zorgt voor een droge huid en haren. Met een eigen waterput heb je dus zachter water, waardoor je minder wasmiddel en wasverzachter hoeft te gebruiken.

Een eigen waterput heeft ook voordelen voor het milieu. Leidingwater bevat vaak chloor, wat schadelijk kan zijn voor het milieu. Met een eigen waterput heb je dus schoner water, wat beter is voor het milieu.

Een waterput biedt altijd water, zelfs tijdens langdurige droogte. Dit is vooral handig in gebieden waar regelmatig watertekorten zijn. Met een waterput hoef je je geen zorgen te maken over een tekort aan water.

Heb je een vergunning nodig voor een waterput?

Hoe diep moet ik boren voor water?

Hoe diep je moet boren hangt grotendeels af van wat je met het water wil doen. Voor een ondiepe put kan je tot 10 meter boren, terwijl je voor een waterput van hoge kwaliteit dieper moet boren, vaak meer dan 30 meter diep. De diepte van de waterput hangt daarnaast af van de streek waar we boren.

Bij een ondiepe put, van bijvoorbeeld 10 meter, is het water niet geschikt als drinkwater of voor het vullen van een zwembad. Dit water bevat vaak veel ijzer en heeft een roestkleur. Het water kan echter wel gebruikt worden voor voor beregening en grijswatercircuit.

Als je een waterput wilt hebben met drinkwater van hoge kwaliteit, moet je een diepere put boren. Bij een waterput van 30 tot 150 meter is het water van veel betere kwaliteit en is het putwater vaker drinkbaar en bruikbaar voor alle toepassingen waarvoor je normaal gezien leidingwater gebruikt.

We zoeken voorafgaand uit wat de juiste diepte is op basis van de gestelde eisen.

Wat zal de waterkwaliteit zijn van mijn putwater?

Hoe wordt een waterput geboord?

Een grondwaterput is een put die wordt geboord in de grond om toegang te krijgen tot het grondwater. Het grondwater bevindt zich in een waterdragende laag in de ondergrond, ook wel een aquifer genoemd. Deze laag kan bestaan uit verschillende soorten materialen zoals zand, grind, klei of gesteente. Wanneer er een put wordt geboord, kan het grondwater naar boven worden gepompt. Het boren van een geboorde put begint met het boren van een gat in de grond met behulp van een boorkop. De boorkop schraapt de zand- en kleilagen af, waarop het spoelwater deze mee naar boven transporteert via het geboorde gat tussen de boorstangen en de boorwand. Op de boormachine worden de boorresten gescheiden van het boorwater, dat op zijn beurt terug geïnjecteerd wordt.

Het boren van een geboorde put is een specialistische klus. Het is daarom belangrijk om een erkend boorbedrijf in te schakelen voor dit proces. Een erkend boorbedrijf beschikt namelijk over de juiste kennis en ervaring om een geboorde put op de juiste manier te boren.

Daarnaast beschikt een erkend boorbedrijf over de juiste vergunningen en certificaten om dit werk uit te mogen voeren. Door een erkend boorbedrijf in te schakelen, ben je er zeker van dat de geboorde put voldoet aan de gestelde eisen en veiligheidseisen.

Kan een grondwaterput leeg geraken?

Conclusie

Als je wilt boren naar grondwater, is het van belang om rekening te houden met een aantal zaken. Zo is het belangrijk om te weten hoe diep je mag boren en of je een vergunning nodig hebt. Door je goed voor te bereiden, voorkom je dat je voor vervelende verrassingen komt te staan en kun je optimaal genieten van je eigen waterput. Contacteer ons steeds vrijblijvend voor meer informatie of een offerte op maat.